.. o sobě, o nich, o Něm..

Neříkej mi, že Ti ráno nestojí

24. 9. 2011 10:59
Rubrika: Nezařazené


Pohybuji se často ve společnosti nevěřících lidí, dílem agnostiků, dílem lidí, kteří křesťanství nevyznávají. Při jednom obědě mě ale kolegyně zarazila. Pomiňme, že mě cynicky nazývá „svatým mužem“, ví o tom, že víra je pro mě důležitá a že se snažím křesťansky žít. Je jí je to podivné, tak se snaží pochopitelně vymezit, ale spíše mě při našem rozhovoru o mém vyznání překvapila větou: „Neříkej mi, že Ti ráno nestojí!“ Poté drnčela cosi o nepřirozenosti a přirozenosti, o tom, jak kněží žijí zvrhle, jak sedí ve Vatikánu na penězích, jak kážou vodu a pijí víno, lapidárně řečeno klasické protikřesťanské odrhovačky.

Nevím, jsem na otázku přirozenosti a nepřirozenosti asi až příliš háklivý. Co je přirozené, co není? Jí nebyl po chuti můj celibát, je prý nepřirozený. Přirozené je přeci ale i očůrávat rohy, krást nebo dokonce zabíjet. A děláme to, jen protože je to přirozené? Kdo tedy určuje, co je přirozené a nepřirozené? Myslím, že do určité míry je tou měrou sám člověk. Co se mu na druhých (někdy také na sobě samém) nelíbí či s čím se nedokáže smířit, je pro něj nepřirozené, jemu nevlastní. S čím souzní, co se mu lehce přijímá a s čím souhlasí, to je přirozenost. Co je naším cílem? Být co nejvíce přirození, nebo co nejvíce nepřirození? A co nadpřirozenost?

 

Zobrazeno 2288×

Komentáře

Catholicus

Ano, myslím, že s tím mohu souhlasit.

Veškerá etika, která obsahuje imperativy, které jsou vždy platné, je bez překdpokladu absolutního Zákonodárce nesmyslná.

Vezměte si třeba argumentaci proti potratům. Ateistovi mohu celkem snadno dokázat, že zygota je jedinec lidského druhu. Jak mu ale dokázat, že žádný nevinný jedinec lidského druhu nesmí být úmyslně zabit? On klidně připustí, že někdy nějaké nevinné jedince lidského druhu úmyslně zabíjet můžeme.

Není-li Bůh, je vše dovoleno.

Areopagita

Přátele, ranní erekce je způsobena naplněním močového měchýře a snahou zabránit jeho mimovolnímu vyprázdnění :-D tak nevím no :-D

Zobrazit 27 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio